www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

Howdy, Cowboy!

Ännu en gång ställde jag mig i köket för att gör något jag aldrig gjort förrut. Jag har heller aldrig smakat vad jag ställde mig för att göra...
 
Jerky aka torkat kött.
Det kallas ju ofta för Beef Jerky, men jag använde mig utan skinkstek så kan ju inte kalla det för Beef Jerky då,
När jag faller in i en depressiv episod så äter jag dåligt, jag dricker dåligt, jag bryr mig inte om någonting. Kan ligga på soffan dagar i enda.

Jerky håller sig i flera månader i en matlåda med lock, som står svalt, så som i skafferiet eller liknande.

Har som sagt aldrig ätit Jerky innan så jag visste ju inte exakt hur det skulle se ut, förutom på de bilder jag googlade igårkväll.

Jag gick ner på Maxi och köpte hem lite under 2kg skinkstek, rensade dessa från så mycket synligt fet som möjligt. Det blev en hel del som faktiskt rensades bort, så jag vet inte exakt hur mycket kött jag väl använde mig utav i slutändan. Det har egentligen ingen större skillnad, bara du använder tillräckligt med marinad för den mängd kött du använder.

Jag frös köttet lite för att det skulle bli lättare att skära. Lät det inte vara inne tillräckligt länge, så nästa gång får det ligga någon timme till. Den låg bara i 30-45min. Det får inte blir helfruset.

När jag skurit köttet i bitar på cirka 3mm tjocka så la jag dessa i en plastpåse och började förbereda marinaden.
Självklart så blev en del bitar tjockare än andra och då tog jag till kötthammaren och bankade ut dem lite så att alla var ungefär lika tjocka.

Min marinad bestod av;
1dl kinesisk soya (8,8kolhydrater per 100ml. då jag äter keto så är detta väldigt viktigt för just mig)
1dl olivolja
3 pressade vitlöksklyftor
salt
chiliflakes


Tog inga mått på kryddorna utan "winged it".
Vispade ihop allt och hällde sedan i påsen och knöt ihop.
Masserade påsen väl så att allt kött fick massa gojs på sig och sedan in i kylskåpet.
Jag vände och masserade ytterligare en gång precis innan jag gick och la mig. Köttet fick marineras i 12timmar totalt.

Direkt på morgonen efter jag ätit min frukost fixade jag med ugnen och köttet och la dessa på ugnsgallret och gjorde även iordning en plåt täckt med folie, som ska ta upp all vätska från köttet.

Ställde ugnen på 80grader och när den var uppvärmd så ställde jag in plåten så långt ner det gick och gallret 2 snäpp över.
Sen är det bara att lämna köttet. Mina tog ungefär 6-7tim att bli klara. Man får kolla med jämna mellanrum.
De ska vara torra och lite "läder-aktiga". Ni som ätit Jerky förrut vet såklart hur det ska vara.
Jag tog ut en bit som såg klar ut och smakade och gud så gott!
Min marinad var perfekt. Lite starkt från chiliflaksen men jag tycker om det!

Vad jag har läst så kan dessa som sagt ligga svalt och torrt i en sluten burk, och hålla sig i 1-2 mån.
Är sugen på att ta mig två bitar men dessa ska sparas förtillfället.
 
 
 
 
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Roses | via Tumblr
Roses | via Tumblr Hej Finisar!

Namn: Jenny
Född: 26 Nov 1985
Bor: Ronneby (men är smålänning <3)
Djur:
Grace (Juni 2010)
Chili (Juni 2011)
Legolas (Mars 2017)
Intressen: Musik, Konserter, Filmer/TVserier, Resa.
Annat småttogott: Är utbildad köksbiträde och jobbar med detta. En dröm jag haft länge är att utbilda mig inom Administration och sen jobba som PA (Administrativ assistent är väl vad det ses som på den svenska arbetsmarknaden), samt flytta till Storbritannien/Skottland.
RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo | LCHF - Recept och mycket mer!